perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kempele, Rataraasto 10 000 m

Kävin eilen avaamassa ratakauden Kempeleen Rataraastossa joka oli samalla Pohjois-Suomen mestaruuskilpailu. Luvassa oli kovaa kyytiä kun viivalle oli tulossa ainakin Tapani Kärjä, Mikko Tolonen, Markku Nikkanen sekä tietysti naisista Johanna Peiponen.

Kisa juostiin torstai-iltana joten työpäivän jälkeen keräilin kimpsuni ja hyppäsin Kempeleen bussiin. Paikalle saavuttuani mietin että olenkohan edes oikeassa paikassa. Kisakansliaa ei näkynyt missään, ei opasteita eikä muita kilpailijoita. Jalkapalloilijoita sen sijaan näkyi vaikka millä mitalla. Hetken päästä Määtän Jani tuli paikalle ja soitettiin kisajärjestäjille että mikäs on homman nimi. Lupasivat tulla ajoissa joten alettiin vaihtaan kamppeita ja verkkailemaan.

Kymmenen yli kuuden keräännyttiin sitten viivalle ja lähdettiin kiertämään rinkiä. Jätkät lähti hirveää kyytiä, taisi ensimmäinen kierros mennä 72 sekuntiin. Minä juoksin tietysti siinä vaiheessa kärkikolmikon takana sillä ajattelin että kyllä siitä vauhti rauhoittuu ennen pitkää tai vähintäänkin jollekin muista leikki käy liian kovaksi. Mitalitaistelun vuoksi ei kuitenkaan voinut jäädä tekemään omaa juoksua kauas kärkijuoksijoista.

Pian vauhti kuitenkin alkoi hiipua vähän kun jätkät jatkoivat 31 minuutin loppuaikaan vievää tykitystä. Johanna sai minut kiinni ja sain levähtää vähän aikaa hänen peesissään. Sitten juoksin pari kierrosta vetäen ja taas osat vaihtuivat 33' vievässä aikataulussa. Tuokin osoittautui lopulta meikäläiselle liian kovaksi vauhdiksi ja jäin juoksemaan yksin.

Pyrin vain pitämään edes jonkunlaista matkavauhtia yllä ja selviämään maaliin saakka. Viimeinen viisi kilometriä sitten veikin 18' ja loppuaika oli 34'40,0. Aika karu hyytyminen taas. Kova alkuvauhti ja huono lopputulos tuntuu olevan tämän kilpailukauden trendi. On kuitenkin muistettava että olen juossut nyt pääasiassa sijoituksista. Tässä seurassa podiumpaikka tietäisi joka tapauksessa kovaa aikaa. Kun alkuvauhti on 31' loppuaikaan tähtäävää ja minä olen hyvissä olosuhteissa 34' alitukseen pystyvä juoksija niin välillä jälki on aika rumaa.

Huomioitavaa Peiposen mahtava loppuaika 33'10,1. Siinä lasahti taas kauden kotimainen kärkiaika 40 sekunnilla uusiksi ja taisipa splitit olla nopeampia kuin muutaman alimatkankin kärkiajat. Näyttää askel pelaavan Peiposella ratajuoksussakin.